Çarşamba, Eylül 13, 2017

Kaz Dağlarının Güzellikleri; Sutüven Şelalesi & Hasan Boğuldu Göleti


    Kaz Dağlarının eteğinde, içinden Kızılkeçili çayının geçtiği Hasan Boğuldu Göleti ve suyun metrelerce yüksekten düştüğü Sutüven Şelalesinden oluşuyor. Balıkkesir-Edremit'in Zeytinli beldesinde yer alıyor.



 
   Sutüven Şelalesi; kar ve yağmur sularının karışımı ile var gücüyle güldür güldür akan su serinlik veriyor doğrusu :) yaz aylarında insan o suyun altında olmak istiyor, neyse ki gölet kısmında suya girenler varmış.



    Hasan Boğuldu Göleti; isminde de anlaşılacağı üzere hikayesi üzücü iken kendisi doğa harikası bir yerdir.Ziyaret ettiğiniz sırada buranın efsanesini de öğrenmenizde fayda var.

 

 
   Doğa ile iç içe olmayı seviyorsanız zamanınızı çok almayacak billur gibi suyu olan göleti ziyaret etmenizi öneririm.Ziyaretiniz sırasında mangal&ateş yakmak,balık tutmak haricinde az sayıda bulunan masalarda piknik yapma olanağı da sağlıyor.



      Hasan boğuldu yolu üzerinde köy teyzelerinin kendi emekleri ile sofranıza enfes tatlar bırakacak çeşit çeşit otlar ile karşılaşacaksınız.Papatya,kekik,kuru nane,altın otu,zahter,ısırgan otu ve daha bir çoğu .. Kaz Dağlarının oksijeni ile yetişmiş bir çoğu şifalı olan bu bitkiler evinizde size kaz dağları esintileri verecektir.

 


Efsaneye Göre;

    Obalı Emine ile Ovalı Hasan'ın aşk hikayesi.Hasan ve Emine birbirlerini severler fakat yaşam biçimleri yüzünden kavuşmaları zordur.Herşeye rağmen Hasan, Emine'yi ailesinden ister.Oba geleneklerine göre Emine ile evlenebilmesi için köyden Oba'ya hiç dinlenmeden bir çuval tuzu getirmesi istenilir.

    Hasan, Emine  birlikte sırtında tuz çuvalı ile yola çıkar.Yol aldıkça Hasan'ın gücü tükenir ve tuz çuvalını bırakır.Bunun üzerine Emine çuvalı sırtına alıp yola devam eder.Oba'ya geldiğinde sevgilisini arkasında göremeyince tekrar geriye dönüp onu aramaya başlar.Hasan'a hediye ettiği yazmayı gölette içinde görünce, boğulduğunu düşünür ve kendini yazmasıyla bir çınar ağacına asarak intihar eder.

    O günden sonra gölete Hasan Boğuldu, dalları gölete sarkan çınar ağacına da Emine Çınar'ı denir.

Hiç yorum yok:

İlgini Çeker Mi .?